Dziękujemy! Rejestracja zakończona pomyślnie.
Skorzystaj z linku z wysłanego e-mailem na adres
Odbicie w soczewce logo hostingu wideo YouTube - Sputnik Polska, 1920
Wideo
Duże i małe wydarzenia w oku kamery Sputnika.

Ma niebieski język i wcale nie jest biały: Światowy Dzień Niedźwiedzia Polarnego

Subskrybuj nas na
Międzynarodowa organizacja Polar Bears International ogłosiła 27 lutego Światowym Dniem Niedźwiedzia Polarnego. Populacja tego drapieżnika liczy obecnie około 26 tys. osobników.

Niedźwiedź polarny, jeden z największych drapieżników lądowych na naszej planecie, występuje wzdłuż całego wybrzeża Oceanu Arktycznego, w Grenlandii, na Svalbardzie i licznych wysp arktycznych.

Poluje zwykle na krach, po których przechodzi tysiące kilometrów w poszukiwaniu zdobyczy, głównie fok.

Niedźwiedź polarny znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego, działając jako swego rodzaju czyściciel w ekosystemie polarnym. Zabija słabe i chore foki, zjada wyrzucane na brzeg tusze wielorybów, nie gardzi inną padliną. Nie ma naturalnych wrogów, ale zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie siedlisk i kłusownictwo powodują, że jest podatny na ataki. Dlatego gatunek ten znalazł się w międzynarodowej Czerwonej Księdze.

Aktualności
0
Od najnowszychOd najstarszych
loader
Aby wziąć udział w dyskusji,
zaloguj się lub zarejestruj się
loader
Czaty
Заголовок открываемого материала